Skip to content

Lata sig först eller göra nytta först?

25 maj, 2010

Jag läser en krönika av Tinni Ernsjöö Rappe i senaste Shortcut-tidningen (jag hittar inte artikeln på nätet) om i vilken ordning man ska göra saker: lata sig först eller göra nytta först? Ska man diska först och slappa i soffan efteråt eller tvärtom? Tinni frågar några vänner, som har olika svar. Det klokaste tycker jag var ”Det beror på vem som frågar. Ambitiösa personer ska slappa först, slappisar […] ska ta tag i stöket innan de pausar.”

Själv är jag den ambitiösa som vill beta av hela att göra-listan innan jag ”får” ta det lugnt. Som om att göra-listan någonsin skulle ta slut. Och det ligger ju en dubbelhet i det här. Å ena sidan vill jag vara den där personen som får saker gjorda. Inte 17 hade jag fått några böcker skrivna om jag hade latat mig först varje gång det var dags att skriva. Å andra sidan har jag lätt att jobba för mycket, lätt att missa den där viktiga balansen som det ger att strunta i skrivandet en dag och softa i soffan istället. Och utan balans bränner jag ut mig och då blir det inte heller några böcker skrivna.

Så om jag lite försiktigt skulle ge mig själv ett råd så blir det att lata mig först lite oftare än vad jag gör nu. Men inte varje gång. Vilken typ är du?

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 26 maj, 2010 09:00

    TYVÄRR tillhör jag kategorin som gärna latar mig först… innan jag hugger tag i saker och ting. Jag önskar dock att jag var mer ordningsam. Det skapar i regel alldeles för mycket stress att skjuta saker framför sig till sista minuten – och då slita för två.
    Jag verkar prestera bäst under press (vet att det är en tacksam undanflykt, men…) men mår inte särskilt bra av det.

    • 26 maj, 2010 09:22

      Aha, så du blir stressad av att INTE ta tag i saker och jag blir stressad av att ta tag i för mycket saker :-o

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: