Skip to content

Hur länge vill du jobba?

3 oktober, 2010

Jag läser i DN att fler och fler väljer att fortsätta jobba efter 65. Det låter bra, tycker jag. Bra att vi fortfarande är så pigga att vi orkar jobba. De som jag känner som är i 65-årsåldern ligger inte på latsidan, oavsett om de jobbar eller inte. Och så är det förstås bra för Sveriges ekonomi att vi jobbar längre. Själv har jag 30 år kvar till 65, och det blir garanterat jobb åtminstone ett par år till efter det, för jag tror att pensionsåldern i Sverige kommer att vara högre då.

Men sedan då? Kommer jag att fortsätta jobba även när jag inte behöver? Det beror förstås lite på vad jag gör då. Jag lär ju inte sluta skriva bara för att jag uppnår en viss ålder.  Snarare är det då om inte förr som jag har ordentligt med tid för att skriva – när jag inte längre behöver jobba ihop till hyran. Det vill säga om har lyckats tjäna ihop till någon pension till dess, vi får väl se. Men firmans uppdrag då, skulle jag sluta med dem? Nej, jag gissar att jag snarare kommer att välja kräset bland dem. De roliga uppdragen vill jag så klart fortsätta med. Men de tråkiga lämnar jag över till någon annan. 

Alltså: jag skriver mest och tar något uppdrag då och då. Och så vill jag vara mer ledig än nu. Åtminstone tre dagars helg varje vecka. Vid det laget kommer jag ju också att få in pengar regelbundet från alla böcker som jag har skrivit (förstå hur många böcker jag hinner skriva på 30 år!) Tillsammans med de roliga uppdragen och (den förmodligen usla) pensionen så borde jag väl få ihop det jag behöver. Visst låter det som en härligt bortskämd tillvaro?

Hur länge vill du jobba?

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 4 oktober, 2010 14:59

    Det beror nog på vilket jobb man har. Om man som jag jobbar inom vården (och utbildar mig till lärare) så blir man inte så långvarig inom yrket. Pensionen ses fram emot med glädje kan jag lova. Men om man fick leva ut sin dröm att vara författare på heltid, så skulle jag säkert kunna tänka mig att jobba/skriva tills den dag huvudet inte fungerar längre.

    Generellt anser jag dock att man borde sänka pensionsåldern. Dels för att släppa in fler yngre på arbetsmarknaden, och dels för att man ska hinna njuta av sin pension innan man blir alltför gammal och sjuk. Jag har svårt att se mig själv arbeta efter 65 som läget är just nu. Men man vet ju aldrig hur livet artar sig, och rätt vad det är så kommer jag att jobba tills jag blir långt över 65… Vem vet.

    • 4 oktober, 2010 15:05

      Ja visst är det så att det beror på vad man gör när det är dags att gå i pension. Skriva vill man ju aldrig sluta med :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: