Skip to content

Norstedsbloggen: Skriv romansynopsis

17 november, 2011

I dag tipsar jag på Norstedtsbloggen om hur du kan skriva ett romansynopsis.Som jag har sagt förr här på bloggen så är jag strukturfascist och gillar att arbeta med ett utförligt synopsis. Därför använder jag mig av The Snowflake Method, snöflingemetoden, som är framtagen av den amerikanska författaren Randy Ingermanson. Den går ut på att man bygger upp en roman i tio steg. Läs mer om det i dagens inlägg.

Du som skriver skönlitteratur: Hur jobbar du? Skriver du synopsis? Eller jobbar du mer fritt?

 

Annonser
3 kommentarer leave one →
  1. 17 november, 2011 19:35

    Jag är också lite av en strukturfanatiker ;), och med mitt nya romanprojekt har jag upptäckt att det är av nöden tvunget ifall jag ska få ordning på allt. jag skriver inget övergripande synopsis i början, däremot gör jag en kort outline av varje scen innan jag skriver den, för att se till att den innehåller allt som behövs. Jag har också gjort en mer övergripande outline där jag skrivit ner de scener som ska vara med och i vilken ordning. Jag tror det skulle krävas mer än dubbelt så mycket arbete ifall jag inte planerade i förväg, dessutom hjälper det mig något enormt att veta vad som ska hända i scenen innan jag skriver den och att den är en del för att nå målet. På så vis upptäcker jag i ett tidigt stadium ifall scenen verkligen hör hemma och har sitt syfte eller bara är med för att den är snygg ;)

  2. 17 november, 2011 22:53

    Jag jobbar helt fritt och skriver upp lite av karaktärernas fakta efter hand. Det är riktigt spännande många gånger :)

  3. 18 november, 2011 09:00

    Det är så spännande att det verkar finnas lika många sätt att skriva som det finns författare! :-) Jag tror på att prova ett par olika sätt att skriva (med/utan synopsis t.ex.) så att man är säker på att man har hittat det sätt som passar en själv bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: