Skip to content

Jo Nesbø kan konsten att berätta en historia

26 juni, 2012
tags:

Det är något visst med att lyssna på Sommar i P1. Jag blir alldeles lycklig. Inte bara för att de flesta av sommarpratarna brukar vara så bra, utan också för att det är mitt bästa sommartecken. Det är när jag lyssnar på Sommar som det är sommar på riktigt.

Dagens sommarpratare är deckarförfattaren Jo Nesbø. Förutom deckarna med huvudpersonen Harry Hole skriver han även barnböcker om Doktor Proktor. Hans böcker är översatta till 40 språk och han har sålt 15 miljoner böcker. Femton.  Miljoner. Dessutom är han sångare i bandet  Di derre.

Som den författare han är kan han naturligtvis berätta en historia. Han kan konsten att få en alldaglig händelse från barndomen att bli intressant och värd att lyssna på. Som radiolyssnare får man till exempel veta att hans far alltid berättade historier vid middagsbordet, och att Jo Nesbø först senare förstod att åtta av tio av historierna var grova överdrifter. Och att de övriga två var rena lögner.

Jo Nesbø berättar att när han hade skrivit den första boken om Harry Hole så skickade han den till förlaget under pseudonym. Han ville inte att förlaget skulle ge en usel bok bara för att den är skriven av en sångare i ett känt band. När han sedan kom till förlaget hade ingen där hört talat om vare sig honom eller bandet. Men det gick ju bra ändå. Femton. Miljoner. Böcker.

Jag kan verkligen rekommendera att lyssna på Jo Nesbøs sommarprogram. Både för dig som skriver och för dig som uppskattar en bra historia. Själv hade jag aldrig hört talas om Di derre tidigare, men en av låtarna spelades upp i programmet, och jag gillade den! Jag ska definitivt lyssna mer på dem.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 27 juni, 2012 14:49

    Ja jag ska verkligen lyssna på Jo, eftersom du rekommenderar det :-). Jag har bara gott om säga om många författare som sommarpratar. Kanske för att författare oftast kan bygga upp en historia på ett spännande sätt, som kanske inte alla i övrigt har förmåga till.

    • 27 juni, 2012 18:02

      Ja, visst är det väl så att författare ofta hör till de bästa sommarpratarna? :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: